zofim.org.il
  
 


 
תמונה של השבט
מרכז ההכנה לטיולים דף הבית » מרכז ההדרכה הוירטואלי » מרכז ההכנה לטיולים » מאגר מידע לטיולים » חרוב מצוי

מאפייני הפריט
נושא הפריט: חי וצומח
אזור: רמת הגולן, הגליל העליון, הגליל התחתון והעמקים, הכרמל, ירושלים, הרי ירושלים ושפלת יהודה

דירוג הגולשים
הגולשים העניקו לפעילות ציון 3 מתוך 5.

זה סביר
עד טוב (בלו , ירושלים)

דרג/י את הפעילות

שימושי

עץ פרי, ירוק עד, העשוי להגיע עד לגובה של 12 מ'.

תפוצתו של החרוב בארץ גבוהה מאוד, בעיקר בגבעות ובהרים בגובה של 300-400 מ'.

שמו של העץ נובע מצורת פרותיו דמויי החרב, ומכאן השם - חרוב.

בלשון חז"ל נקרא העץ חרובית. הוא נזכר על ידם פעמים רבות, ואולם בתנ"ך הוא אינו מופיע כלל. יתכן שהעץ הובא ארצה כעץ פרי בתקופה ההלניסטית (37-330 לספירה), והוא התפשט והפך להיות עץ בר.

החוקרים לא הצליחו לעמוד על מקום מוצאו המדויק של החרוב. אולם הפריחה המאוחרת בסוף הקיץ, בניגוד לשאר העצים בארץ, וחוסר יכולתו לגדול בהרים שהטמפרטורה בהם יורדת אל מתחת לאפס, מעידים ככל הנראה על מוצאו בארצות הדרום החם.

החרוב נחשב מזון מעולה לעופות ולבהמות. זו הסיבה ככל הנראה לכך שגם בימינו, כמו בעבר, נחשב החרוב כמאכל נחות עבור בני האדם.

מהחרוב ניתן להכין דבש, קמח לאפיית עוגות ומשקאות קלים וחריפים. הזרעים הנמצאים בתוך התרמיל דמוי החרב, משמשים כיחידת משקל קטנה, בשל הקליפה הקשה והחלקה. יחידה זו נקראה כנראה, גרה. מאוחר יותר שונה שמה לקורט, ומכאן מגיע הכינוי קאראט ליחידת משקל ליהלומים.

מהגזע של החרוב ניתן להכין רהיטים בעלי גוון אדמדם, ובקליפה והעלים השתמשו לעיבוד עורות.

עונת הפריחה של החרוב היא בחודש אוקטובר. ריחם של הפרחים נחשב מסריח בעיני (ובאפם של) רוב בני האדם. ההאבקה נעשית על ידי דבורים או על ידי הרוח.

פריו של החרוב קטן מאוד לכל אורך חודשי החורף. בתחילת הקיץ מגיע הפרי לגודלו המלא. הפרי מבשיל בחודשים יולי - אוגוסט, 10 חודשים לאחר הפריחה. כשצבעו של הפרי חום כהה והעוקץ שלו חום לגמרי, הפרי מתוק ובשל לאכילה.


 עיצוב גרפי: ASD interactive   תיכנות וניהול הפרוייקט: עילי אבניכיתבו לנוכניסת מנהלים
התאמת האתר לגולשים בעלי צרכים מיוחדים