zofim.org.il
  
 


 
דף הבית » כתבה: מי הזיז את הפויקה שלי?!

תמונה קטנה מי הזיז את הפויקה שלי?! פורסם על ידי גלעד מאירי
בתאריך 27/10/2011
בכתבה זו צפו 9586 גולשים

הפויקה – מלך השטח, סיר הסירים, כבש בסערה מוחלטת את ליבם וכרסם של מטיילי ארצנו והוכתר כשליט הבלתי מעורער של בישולי השטח בארץ. מקדירת ברזל מחתרתית ממנה נהנו מעטי מעטים הפויקה הפך לתושב קבע בכל מרכולת, סדנת ג'יפים וחנות טיולים המכבדת עצמה.

אבל לפני שאתם צוללים לקדירת הבקר, העוף או בעוונותינו, הצמחים והעשבים, תעצרו שנייה ותרחיבו את ידיעתכם במהו ומיהו סיר הפויקה. (מתוך פרק ההקדמה של הספר "פויקה" בהוצאת בישולי הדרך)

 

מאיפה הוא צץ 

בשורת הפויקה יצאה לעולם מאפריקה. לשם היא הגיעה מאירופה בדרך לא דרך, שעד היום הדעות חלוקות עליה. האגדה מספרת, שהסיר המעוגל והכבד, העשוי יציקת ברזל עבה ושמבנהו הכדורי מאפשר לחום הבישול המגיע מהמדורה להתפזר באופן שווה על פני כל חלקי המעטפת, מקורו בהולנד – שם נוצק בעזרת תבניות. על פי הסיפור, ההולנדים שהתיישבו באפריקה באמצע המאה ה-17 הביאו איתם את הסיר המסיבי ליבשת השחורה, והמקומיים אימצו אותו בחום (תרתי משמע) כחלק בלתי נפרד ממדורת השבט.

ייתכן שלסיפור הזה יתעוררו כמה תגובות-נגד באיים הבריטיים, למשל, או במקומות אחרים בעולם, אבל העובדה היא שכך או אחרת, במדינות רבות קוראים לו "סיר הולנדי"(Dutch Oven). לעומת זאת, באפריקנס – שפת האפריקאים – הוא נֶהֱגָה "פויקה-קאווס" (ונכתב Potjiekos), שפירושו "סיר אוכל", ואילו אנחנו, בלֶבַנְט מְקַבֵּץ הגלויות שלנו, שמחנו לגלות שהסיר שומר החום השוויוני הזה הוא יצור חביב ששמו מתחרז עם פרויקה מהרפת או מהפלמ"ח. כל כך שמחנו, שגם את הנזיד המתבשל בתוכו כינינו בשמו. השמחה הזו אף מונצחת על תחתיות סירי הפויקה המיוצרים בארץ, בהן מוטבע כיתוב החיבה Poyke.

 

צורה לו

לפויקה גדלים שונים. כל סיר נושא עליו סִפרה המציינת את גודלו. רבים מתעקשים אמנם שהספרה מסמלת את מספר הטלאים שאיבדו את ראשיהם לטובת מילוי הסיר, אבל בינתיים לא נמצא ביסוס לטענה.

קל להתבלבל בין הגדלים והצרכים שהם אמורים לספק, ולכן מצורפת כאן טבלה עם מידות הסירים המקובלות בישראל והשימושים הנפוצים לכל אחת מהן.

 

מידת הפויקה

נפח

שימושים נפוצים

¼

(בייבי פויקה)

1 ליטר

מנות ליחיד, מרקחות, רטבים, צ'אטני, קינוחים מסוימים, כלי הגשה (הגשה בסירי בייבי פויקה מהתבשיל שבושל בסיר מרכזי גדול)

½

1.8 ליטר

תוספות, רטבים, קדירות אישיות, פונדו, קינוחים מסוימים

¾

3 ליטר

קדירות זוגיות או ל-4-3 אנשים לא רעבים, תוספות, רטבים, מרקים, פונדו, טיגון עמוק, אפייה

1

4 ליטר

2

5.5 ליטר

3

8 ליטר

בעיקר קדירות בגדלים שונים, מרקים, אפייה, צלייה של נתחי עוף ובשר

4

10 ליטר

6

14.5 ליטר

           

לארוחת שטח של שישה-שבעה אנשים, למשל, מתאים פויקה 4. לטיול בחבורה של שמונה-עשרה אנשים עדיף להצטייד בפויקה 6. הנפוצים בישראל מבין סירי הפויקה הם פויקה 3 (שיכול לספק שש נפשות עם תיאבון צנוע או ארבעה בולסים מורעבים במיוחד) ופויקה 4.

חשוב לדעת שסירי פויקה נבדלים זה מזה לא רק בנפח אלא גם בצורה. בשנים האחרונות הגיחו לאוויר המעושן צורות שונות של סירי פויקה, ובעיקר סירים העשויים יציקת ברזל בצורת תבנית אינגליש קייק וכן סירים שטוחים נטולי רגליים, לשימוש כפול – גם בשטח וגם בתנור הביתי.

 

ולא חשבתם שניתן לכם ללכת ללא מתכון...

הצ'ילי הסודי של חוזליטו

רכיבים (8-9 מנות)

2 ק"ג בשר צוואר חתוך לקוביות בגודל של 2X2 ס"מ

3 כוסות שעועית חומה (או חצי חומה וחצי שחורה)

2 בצלים אדומים קלופים וקצוצים דק

8 שיני שום קלופות וקצוצות דק

6 עגבניות קלופות וחתוכות לקוביות

6-2 פלפלוני צ'ילי חריפים אש

1 פלפל ירוק חתוך לקוביות

1 קופסה קטנה של רסק עגבניות (100 גרם)

1 בקבוק בירה לבנה (330 מ"ל)

3 כפות אבקת מרק עוף

½ כפית כמון

½ צרור כוסברה קצוצה

50 גרם שוקולד מריר

3-2 כפות שמן זית

½4 כוסות מים

מלח

פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

1.       משרים את השעועית להתפחה בסיר מלא מים במשך שמונה שעות לפחות.

2.       מחממים שמן זית בפויקה ומקפיצים בתוכו את הבצל עד שהוא נעשה שקוף.

3.       מוסיפים את השום להקפצה מהירה נוספת (ונזהרים שהוא לא ייחרך).

4.    מוסיפים את חתיכות הבשר, ממליחים, ומערבבים היטב במשך כמה דקות עד שהבשר משחים במלואו.

5.     מוסיפים פלפל שחור גרוס ואת הכמון והבירה, ומבשלים במשך כמה דקות עד שהנוזל מאבד מעט מנפחו.

6.     מוסיפים את שאר הרכיבים למעט הכוסברה הקצוצה, ומערבבים היטב. נותנים לתבשיל להתבשל במשך כשעתיים וחצי בעוצמת חום בינונית, ומוודאים שהוא לא מתייבש.

7.      כשהתבשיל רטוב אך לא מרקי – מורידים את הסיר מהאש, מפזרים כוסברה קצוצה, בוצעים (ולא חותכים!) לחם ועטים על הטרף.



צילום: אסף רונן

פרסם כתבה »


תגובות הגולשים לכתבה זו פורסמו 0 תגובות | הוספת תגובה